concert vivaldi

Harmonie zingt Vivaldi

Op zondagmiddag 12 juni brengen we twee populaire werken van Antonio Vivaldi ten gehore. Het concert vindt plaats in de Keyserkerk te Middenbeemster, onze thuisbasis. Toegang €10,- per kaart.

Gloria RV 589

Gloria is een van Vivaldi’s populairste composities en bovendien een van de meest frequent uitgevoerde koorwerken uit de hele barok periode. Vivaldi componeerde het waarschijnlijk in 1716. Hij werkte toen als koordirigent en componist in het Ospedale della Pietà, een weeshuis voor meisjes in Venetië. Het werk is gecomponeerd voor een gemengd koor met solisten, maar werd in het weeshuis door alleen de meisjes en jonge vrouwen gezongen.

Gloria bestaat uit 12 korte afwisselende delen. Zonnig en vlot wordt afgewisseld met gedragen mineur, of juist met een breed en statig deel. Het werk is exemplarisch voor de expressieve kracht die opera aan kerkelijke werken kan verlenen.

Magnificat RV 610

Vivaldi componeerde het Magnificat in dezelfde periode, waarschijnlijk na Gloria. Het bestaat uit negen bijzonder compacte delen. Het kortste deeltje duurt maar 3o seconden. Magnificat is een goed voorbeeld van Vivaldi’s meesterschap in het ontwerpen van korte zinsvormen in expressieve muzikale thema’s.

Het Magnificat is geschreven voor de beste musici uit het weeshuis. In Vivaldi’s tijd was het al enorm populair. Het werk werd meerdere malen aangepast om het op andere gelegenheden te kunnen laten horen. Vivaldi schreef bijvoorbeeld een versie voor twee koren tegelijk  (Harmonie brengt de versie voor een koor).

Aanmeldformulier

Reserveer je kaarten door dit formulier in te vullen:

dagen

uren