Interview met Emma Ulrich

Pianiste Emma Ulrich neemt na 45 jaar afscheid van Zangvereniging Harmonie

Edam

Emma vertelt ons: “Als kind lag ik in mijn bed naar het pianospel van mijn 10 jaar oudere broer te luisteren. Dat wilde ik ook!” Daar ligt het begin van haar passie. Op 8-jarige leeftijd kreeg zij thuis pianoles van Bert Hoogland.

Emma Ulrich-Roele vertelt ons in haar studio in Overwhere over haar muzikale leven. Indrukwekkend! Haar eerste optreden was in de Posthoorn in Monnickendam, negen jaar jong.

Zij volgt haar schooljuf op in het Edams-symfonie orkest Apollo en speelt, lange tijd als enig meisje, lichte muziek in het Waterlands Amateur Jazz Orkest. Daarmee moest zij stoppen als zij is toegelaten voor de twee jarige vooropleiding voor het Conservatorium. Een pittige studie van totaal zeven jaar volgt.

Amsterdam

Emma,19 jaar, studente aan het Amsterdams Conservatorium, treft het met een uitstekende docente, Nelly Wagenaar, de dochter van de bekende componist Johan Wagenaar.

Een vijfjarige scholing in muziektheoretische vakken volgt zij met succes. Hoofdinstrument: piano, 2e instrument: viool.

Op zeker moment had Bert Hoogland haar het Theorieboekje van Hennie Schouten gegeven. Als Emma deze auteur op het Conservatorium als docent krijgt roept ze uit: “Ik dacht dat u al lang dood was”. Emma: “Nog jarenlang heb ik van hem moeten horen ‘ik leef nog hoor!’ Na haar studie specialiseert zij zich bij Gerard van Blerk in de moeilijke en vaak onderschatte kunst van het begeleiden.

Beemster

In 1971 vraagt Gerrit Hopman, een van onze oudste koorleden, Emma om ‘zijn Harmonie’ te begeleiden. Het klikt. Sinds 1972, pasgetrouwd, is Emma vaste pianiste bij de repetities en uitvoeringen. Jan Garms uit Purmerend, sinds 1962 lid van ons koor, neemt niet alleen Emma mee naar de repetities, maar ook zijn kruidenierswaar: boter, kaas en eieren voor het jonge gezin met twee dochters. Ook neemt Garms een fles citoenjenever mee voor de bassen en tenoren. Jan Rol, de zingende kruidenier, is de bibliothecaris voor de bladmuziek.

Emma haalt herinneringen op aan de repetities in de Kosterij, de ‘uitvoeringen’ in het Heerenhuis en de danspartijen na afloop, waarbij de voetjes van de vloer gingen met o.a. muziek van Duo Twint.

Dirigenten kwamen en gingen, enkele namen: Bob Laschek, Molly Michel, Elly Krijnen, Margriet de Jong, Kees Brandse. Emma blijft en is een veel gevraagde pianiste bij Oratorium-, Opera-, Operette-, Mannen-, Vrouwenkoren, Vocale ensembles en projectkoren. Met het Beemster Kinderkoor, onder leiding van Jan van Hees, heeft zij nog voor radio opgetreden.

Vele leerlingen wisten haar te vinden die ze opleidde voor het toelatingsexamen aan een conservatorium.

Zangvereniging Harmonie ontwikkelt zich van ‘uitvoeringen’ van lichte muziek naar ‘concerten’ van klassieke muziek met solisten en instrumentalisten. Emma heeft met de vele concerten met Zangvereniging Harmonie een positieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het repertoire. Zij heeft met haar pianospel op velen van ons een onuitwisbare indruk achter gelaten. Meer dan 45 jaar hebben met name de Beemsterlingen van haar virtuoze pianospel kunnen genieten.

 Met het concert op 4 November in de Keyserkerk neemt onze vertrouwde Emma afscheid als vaste begeleidster van Zangvereniging Harmonie. Wij zullen haar enorm missen. Op de vraag wat ze hierna gaat doen, zegt ze: eigenlijk ben ik altijd druk bezig geweest met muziek maken en zolang als het gaat zal ik zeker piano blijven spelen. Het contact met ‘Harmonie’ en de concerten zal ik ontzettend missen, vervelen zal ik mij niet.”

“Met hoofd, hart en handen blijf ik muziek maken en delen.”

Zangvereniging Harmonie heeft grote waardering voor Emma.

Joris Ruijter, voorzitter